Het koolhydraatarm dieet is erg populair in België

0
1665

Steeds vaker kiezen mensen voor een gezonde maaltijd of een gezonde levensstijl. Zeker in deze corona periode letten mensen toch extra op hun gezondheid en weerstand. Aangezien een groot deel van de coronapatiënten overgewicht heeft, is het belangrijk om te zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft en zo min mogelijk risico neemt met contact met anderen. Gezond eten en voldoende beweging is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Daarom in dit artikel een aantal tips over gezonde voeding en een gezonde en fitte levensstijl.

 

Gezonde koolhydraatarme recepten

Tegenwoordig eten we veel koolhydraten, veel meer dan goed is voor ons lijf. Daarom kan het verstandig zijn om minder koolhydraten te eten. Koolhydraten vind je bijvoorbeeld in:

  • Snoep
  • Koekjes
  • Fruit
  • Fruitsappen
  • Frisdrank met suiker
  • Aardappels
  • Friet
  • Brood
  • Rijst
  • Junkfood

 

Alle koolhydraten worden uiteindelijk omgezet tot glucose. Glucose is bruikbare energie voor het lichaam. Er zijn wel verschillende soorten koolhydraten, het grote verschil is de snelheid waarmee de koolhyraten verteerd en omgezet worden in glucose. Je hebt dus snelle (eenvoudige) koolhydraten en langzame (complexe) koolhydraten. Het koolhydraatarm dieet is daarom razend populair op dit moment. Dit is eigenlijk geen dieet, maar een levensstijl. Je eet voor langere periode minder koolhydraten dan dat je normaal gesproken zou doen. Hierdoor krijg je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, gaat je lichaam vetreserves verbranden en heb je minder trek. Hierdoor verliezen veel mensen gewicht, zonder honger te lijden. Het koolhydraatarm dieet is ook fijn voor mensen met diabetes. Dit wordt regelmatig aangeraden door een (huis)arts en soms kom je hierdoor zelfs helemaal van je medicijnen af. Doe dit wel altijd in overleg met een arts, want door het veranderende eetpatroon kunnen je medicijnen veranderen!

 

Overgewicht, wat nu?

Om te weten of je een gezond gewicht hebt kun je je BMI berekenen. Dit is een formule die kijkt naar je gewicht in kg en je lengte in cm, en berekent dan of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot elkaar. Je BMI berekenen is erg eenvoudig, je hoeft alleen je lengte en gewicht te weten. Dit kun je dan op internet invullen en zo krijg je direct gratis een uitkomst. De BMI is betrouwbaar als het gaat om grotere afwijkingen zoals overgewicht en ondergewicht. Maar om te kijken of je net wel of net geen overgewicht hebt is het minder betrouwbaar omdat iedereen een andere bouw heeft en de verhouding van spier-, bot en vetweefsel verschillen per persoon. Wanneer blijkt dat je overgewicht hebt kun je hier op twee manieren wat aan doen. Je kunt anders gaan eten of meer gaan sporten. Je kunt natuurlijk ook beide combineren! Dan boek je het snelste resultaat.

 

Ga voor een fitness schema op maat

Krachttraining en fitness is een goede manier om af te vallen. Je verbrandt energie en je  bouwt spieren op. Hoe meer spieren je hebt hoe meer energie je lichaam dagelijks nodig heeft en hoe meer je dus kunt eten. Als je zorgt voor meer spieren kan je lichaam meer binnen krijgen zonder aan te komen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg gezond voor je lijf om meer te sporten en te bewegen. Kijk daarom eens voor een fitness schema op maat. Deze wordt aan de hand van jouw wensen en doelen gemaakt en kun je direct mee aan de slag. Je kunt kiezen voor thuis oefeningen of voor in een sportschool, net wat jij fijn vindt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here